سم شناسی

1391/11/15 0:0
سم‌شناسی (به انگلیسی: Toxicology)‏ شاخه‌ای از علوم شیمی، زیست‌شناسی و پزشکی است که به بررسی سموم[۱]، داروها، مواد مخدر و اثرات زیان آور آن‌ها بر موجودات زنده‌می پردازد.[۲] در عین حال سم‌شناسی را علم شناخت سموم و نحوه مبارزه با آن‌ها نیز تعریف کرده‌اند.[۳] سمومی که از مسیرهای مختلف وارد بدن موجود زنده می‌شود می‌تواند باعث ایجاد تغییراتی در عملکرد زیستی ارگان یا بافت هدف در موجود زنده شود. که این تغییرات در علم سم شناسی مورد بررسی قرار می‌گیرد

 

با توجه به اهمیت سموم و آلاینده های مواد غذایی و تاثیر آن بر سلامت ، جهت اطمینان از ورود مواد غذایی سالم و عاری از هر گونه عامل بیماری در بازار مصرف و تضمین سلامت آنها کنترل میزان سموم و آلاینده های موجود در مواد غذایی در بخش سم شناسی و آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی استان انجام می گیرد .

اندازه گیری میزان فلزات سنگین مانند سرب ، کادمیوم ، روی ، نیکل ، آرسنیک ، و جیوه ، اندازه گیری سموم قارچی همچون آفلاتوکسین در غلات _ تعیین میزان سموم ارگانوفسفره و اندازه گیری میزان قند مصنوعی آسپارتام از جمله فعالیتهای قایل انجام در این بخش می باشد .

این بخش شامل سه واحد کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ( hplc ) ، کروماتوگرافی گازی ، و جذب اتمی می باشد که در زمینه اندازه گیری سموم آلی ، سموم معدنی ، شیرین کننده های مصنوعی ، پروفایل اسیدهای چرب در زوغن ها ، و خلوص تعدادی از مواد اولیه و.... فعالیت می نماید .در این بخش دستگاههای FT-IR  رنسیمت ، پتاسنیومتر ، تیتراندو ، اسپکتروفتومتر و .... جهت انجام آزمونهای اختصاصی تعبیه شده است .

 

*****آنالیز دستگاهی

 

بخش آناليز دستگاهی از واحدهای اصلی و فنی- تخصصی آزمايشگاه کنترل مواد غذايی، آرايشی – بهداشتی بوده و دارای دو بخش مجزای سم شناسی و استخراج می‌باشد که کليه نمونه‌های ارسالی از بخش پذيرش که نيازمند آناليز دستگاهی دقيق هستند، در اين بخش تحت شرايط خاص نگهداری شده و در کوتاه‌ترين زمان، آزمون‌های مورد نياز و درخواستی بر روی آنها انجام می‌گيرد.

  در اين بخش کليه نمونه‌های ارسالی از واحدهای توليدی در صورت مطابقت با مفاد دستورالعمل نمونه گيری پذيرفته و آزمايش می‌شود. همچنين اين بخش نمونه های طرح کشوری PMS و ساير ارگان ها را بر حسب نياز و آزمون های درخواستی، مورد آزمون قرار می دهد.

  مراجع مورد استفاده در اجرای سياست‌های اين بخش، بر اساس استانداردهای ملی و جهانی و دستورالعمل‌ها و بخش‌نامه‌های مصوب اداره کل آزمايشگاه‌های غذا و دارو وزارت بهداشت می‌باشد.

  در بخش آناليز دستگاهی آزمايشگاه کنترل مواد غذايی، آرايشی – بهداشتی با توجه به توانمندی‌ها و وجود تجهيزات، آزمون‌ها بروی مواد غذايی، مواد آرايشی و بهداشتی انجام می‌شود .

 


   
تعداد بازدید:   ۲۸۰۶

 


چاپ | ارسال به ايميل
< >